stichtingkijken.nl

Off- en online magazine

Alles wat je moet weten over letselschade!

Ben je betrokken geweest bij een ongeval en heb jij, of de tegenpartij, schade opgelopen? Dan is er waarschijnlijk sprake van letselschade, waarvoor één van de partijen aansprakelijk gesteld kan worden. Ben jij benieuwd wat letselschade is, wanneer iemand hier aansprakelijk gesteld voor kan worden en waar je op moet letten bij een letselschade claim? Je leest het in dit blog! 

Wat is letselschade?

Letselschade is schade die je hebt opgelopen als gevolg van psychische problemen of fysieke verwondingen. Dit kan voortkomen uit ongelukken, zoals een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval, maar ook ontstaan door medische fouten. Je kunt de veroorzaker van de opgelopen schade vaak aansprakelijk stellen voor de opgelopen schade en de schade laten vergoeden door een claim in te dienen.

Welke soorten letselschade zijn er?

Letselschade is onder te verdelen in twee categorieën: materiële schade en immateriële schade.

  1. Materiële schade

Materiële schade is gemakkelijk te waarderen op basis van geld. Je kunt hierbij denken aan verlies van inkomsten ten gevolge van arbeidsongeschiktheid of gemiste afspraken, maar ook aan kosten voor doktersafspraken of medische behandelingen die niet vergoed worden. Ook de kosten voor het laten doen van aanpassingen aan je auto vallen onder materiële schade.

 

  1. Immateriële schade  

Immateriële schade is lastiger te vertalen naar een geldsom. Dit komt doordat immateriële schade meer te maken heeft met de psychische en emotionele gevolgen van een ongeval. Immateriële schade is bijvoorbeeld pijn, verlies van levensvreugde, angst en verdriet. Wanneer je immateriële schade oploopt en hiertoe een claim indient, heet dit het eisen van smartengeld. 

Wanneer kan letselschade geclaimd worden? 

Je kunt letselschade claimen wanneer de aansprakelijkheid van de wederpartij is vastgesteld. Je kunt de wederpartij aansprakelijk stellen door een aangetekende brief welke je zelf, of samen met een letselschade advocaat opstelt. Vervolgens kun je de opgelopen letselschade gaan verhalen op de aansprakelijk gestelde partij. 

Waar moet je op letten bij letselschade claims? 

Bij schadeclaims is het belangrijk dat je hierbij de juiste hulp inschakelt. In dit geval is dat de hulp van een letselschade advocaat, dit is een advocaat die gespecialiseerd is in letselschade en die jou kan helpen bij het krijgen waar je recht op hebt. Wanneer mensen zelf een schadeclaim indienen, zonder de juiste hulp, schatten zij de vergoeding vaak veel te laag in. Ook bij conflicten over de eventuele aansprakelijkheid is een letselschade advocaat een goede ondersteuning. In Nederland zijn er gelukkig veel goede advocaten; of je nu op zoek bent naar een letselschade advocaat Den Haag of een letselschade advocaat Rotterdam, je kunt altijd wel bij een specialist terecht.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 stichtingkijken.nl

Thema door Anders Norén