stichtingkijken.nl

Wees (een maatje) meer jezelf

grote maten jurken

Ik vond mijzelf vroeger altijd heel modieus, omdat ik er bij liep als een regenboog, en wie houdt er nou niet van een regenboog? Een rode trui, met een neon gele bodywarmer, een blauw rokje over een paarse legging, en gele laarsjes. Oogverblindend toch? Dit droeg ik nog tot en met mijn twaalfde. Toen ik naar de middelbare school ging, zag ik dat iedereen elke dag een spijkerbroek droeg, met een trui of t-shirt eroverheen. Saai! Mode bestaat uit zoveel meer dan puur conformeren. Vroeger waren crop-tops voor mannen bijvoorbeeld in, en tegenwoordig heb je ook grote maten jurken  in allerlei soorten patronen en materialen. Iets waar vroeger niet naar werd omgekeken!

Kleding voor de mama’s.

Nu mijn beste vriendin zwanger is, koop ik veel zwangerschapskleding voor haar. Soms gaat mijn moeder mee, die dan klaagt hoeveel leuks er nu is, waar zij het vroeger met grote lappen stof en saaie harembroeken moest doen. Nu zijn er tuinbroeken met extra stretch maar wel smalle pijpen, polkadot leggings met extra ruimte voor de buik, jurken in alle kleuren met een beetje rek, utility-broeken, highwaist jeans zelfs, alles voor de toekomstige modieuze mama’s. Mijn beste vriendin haar kast hangt vol, en ze ziet er altijd stylish uit. Want wie zegt dat je je helemaal moet laten verslonzen als je zwanger bent? Broek aan, blouse aan, borstel er door heen en klaar. Gooi een wollen trui onder de denim tuinbroek, en doe er (comfortabele) sneakers onder. Tas erbij, ketting eroverheen, en je bent de coolste vrouw op straat.

Grotere maten.

Ook voor de vrouwen met een maatje meer is er tegenwoordig veel meer keus, en gelukkig maar. Nederlandse vrouwen zijn namelijk gewoon wat langer en groter gebouwd, die passen niet in een 34 of 36. Je hoeft maar een beetje bovenbenen te hebben, ookal heb je een slanke taille, dan kom je ook maat 38 niet in. Waar je vroeger werd verhuld, wordt je nu gevierd. Jurken, rokken, blousjes, T-shirts met uitdagende teksten, skinny jeans, leren broeken, ja hoor! Kom maar door. Vrouwen zijn vrouwen, er is niks om je voor te schamen. Kleding schaamt zich namelijk niet. Dat doen wij zelf, door ons met anderen te vergelijken.

Wees jezelf.

Waar ik op de middelbare school nog toegaf aan de spijkerbroek trend, ben ik tegenwoordig weer heerlijk mijzelf. Een zwart witte polkadot jurk, met een gebreide beige legging en een groen hoedje, dat doe ik gewoon. Ik word er vrolijk van. Nu jij nog!

Mobiele versie afsluiten